Sidan "Idéen" uppdaterades senast 2000-07-25 klockan 10:34 av NA
Första sidan.

Demokratins revolution

Alla röstberättigade skall i en folkomröstning få vara med och bestämma över pengarna som en försäljning av postgirot inbringar till staten (/samhället/oss?).

Steg ett blir att samla in förslag till olika alternativ att rösta på. Stor TV-gala. 100-tal ?(1 000-tal?) alternativ plockas ut av en grupp med representanter för allmänheten, organisationer, politiker, myndigheter och kändisar. Riksdagen beslutar slutgiltigt vilka 100-tal (?) alternativ som skall finnas med i folkomröstningen.

Varje röstberättigad får en summa (inkomst av postgiroförsäljningen minus omkostnader för folkomröstningen delat med antal röstberättigade) att fördela i tre lika stora delar. Dvs om försäljningen medför att det motsvarar 600 kronor per röstberättigad, får varje röstberättigad tre stycken "tvåhundrakronors-röster".

Steg två blir folkomröstning där vallokalerna fylls av folk som fördelar sina röster på ett, två eller tre av alla de alternativ som riksdagen beslutat skall vara med.

Vilken valvaka!! Så här kanske det kommer att låta:

"Så mycket får vägarna i Västerbotten. Många satsade sina pengar på utbyggnad av bredband. Näringslivet får mer än prognoserna sagt. U-landsbiståndet får exakt som förutspåtts. I förhållande till vårbudgeten fördelades pengarna procentuellt mer på skattesänkningar för höginkomsttagarna. Förslaget om att pengarna skall delas ut lika till alla fick inte så många röster. I Södermanland lade många sina pengar på miljöprojekten. Satsningen på arbetslösa fick lite resurser. Satsningen på OS-ansökning fick nästan inga röster i Jämtland. Oväntat många gav sina pengar till Stenbecks medieimperium. Johan Stäel von Holstein fick 62 000 röster vilket ger 12,4 miljoner skattefria kronor vilket antagligen är för lite för att han skall tycka att det är värt att flytta tillbaka till Sverige. Så mycket pengar går till vården.  JAS-projektet fick inte alls mycket. Många la sina pengar på ett jättelikt Bingolotto i julveckan ... Satsningarna på barn fick lika mycket som satsningar på gamla. Först i morgon är de statistiska analyserna klara som visar på om det finns någon samstämighet med de olika valkretsarnas majoritetspartiers program och dagens valresultat ..."

Vilka diskussioner om orättvisa alternativ ... demokrati ... medborgarrätt ... ansvar ... informationssamhälle .... politik ... etik och moral ... investera eller konsumera ...